Categorieën
Business Analyse

Olifantenpaadjes

Door het dorp waar ik woon stroomt een beek met parallel daaraan een wandelpad. Zoals met zoveel waterwegen in ons land is die beek in de loop van de vorige eeuw recht gemaakt, het wandelpad volgde dezelfde rechte lijn.

De inzichten omtrent waterbeheer zijn veranderd en een jaar of twee geleden ging de beek op de schop met als resultaat een meer oorspronkelijke vorm. Meer bochten en brede gedeelten die worden afgewisseld met smallere. Het wandelpad is in de verandering meegenomen en volgt nu de bochten van de beek.

Fietsers gebruiken het pad als binnendoorroute. De route is daar in eerste instantie niet voor bedoeld. Eén van de bochten is te scherp voor wielrijders. In plaats van het pad te volgen rijden fietsers hier de ideale lijn door het gras. Er ontstaat een zogenaamd olifantenpaadje.

Wikipedia: Een olifantenpad of olifantenpaadje soms ook wel afstekertje genoemd is een niet-officieel fiets- of wandelpad dat bedoeld en onbedoeld door gebruikers van de reguliere fiets- en wandelpaden in de loop van de tijd wordt gecreëerd. Meestal ontstaat een dergelijk pad in een stuk groen, om zo een stuk van de officiële route af te kunnen snijden.

Bij het vervangen van een verouderd systeem door een nieuw systeem wordt vaak gekozen voor het een-op-een overnemen van de functionaliteit van het bestaande systeem. Dat lukt in de meeste gevallen niet. Ten eerste doordat de techniek in de loop der tijd nieuwe mogelijkheden maar ook onmogelijkheden kent die veranderingen noodzakelijk maken.

In de tweede plaats zijn gebruikers vaak creatiever dan waar de ontwikkelaars op hadden gerekend. Vergelijkbaar met olifantenpaadjes wordt het systeem op een andere manier gebruikt dan oorspronkelijk bedoeld terwijl andere mogelijkheden zelfs helemaal niet worden gebruikt.

Houd bij het vernieuwen van een systeem rekening met zulke olifantenpaadjes. Ze zijn vaak ontstaan omdat gebruikers een efficiëntere manier hebben gevonden om hun werk te doen. Ze meenemen in het ontwerp van het nieuwe systeem kan voor iedereen voordeel opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.