Categorieën
Business Analyse

Acceptatiecriteria om alle risico’s af te dekken?

Fiets

Het fietssleuteltje

Mijn zoon van 9 was toe aan een nieuwe fiets. We besloten daarom op zoek te gaan naar een (tweedehands) exemplaar bij de lokale fietsenmaker.  Deze had precies de goede staan. Het juiste type, de juiste maat en vooral ook de juiste kleur. Natuurlijk had ik als Business Analist de fietsenmaker zo goed mogelijk duidelijk gemaakt wat mijn acceptatiecriteria waren. Deze gaf mij de garantie dat de fiets bij aflevering “als nieuw” zou zijn.

Na een paar dagen, volgens mijn zoon een eeuwigheid, konden we de fiets gaan halen. De fietsenmaker had niet overdreven. De fiets was gepoetst en versleten onderdelen waren vervangen door nieuwe. De fiets stond er inderdaad als nieuw bij. Eén van mijn acceptatiecriteria was echter over het hoofd gezien. Er was geen reservesleutel meegeleverd.

Ik ben er van overtuigd dat fietssleutels van jongensfietsen een geheim tweede leven hebben. Hiervoor moeten ze af en toe een paar dagen in of bij een schoolgebouw verblijven. Waarom dat precies is weet ik niet maar de praktijk is dat ze altijd hun weg weer terug vinden naar de eigenaar. Dat kan een paar dagen duren en gedurende die tijd is een reservesleutel bijzonder handig.

Informatiesysteem

Als het hier de oplevering van een informatiesysteem betrof dan zou dit betekenen dat er een risico is dat het systeem gedurende een paar dagen onbruikbaar is. Het niet voldoen aan acceptatiecriteria betekent dat de betreffende user story niet is geaccepteerd en dat er nog werk ligt voor de volgende sprint. Het zou zelfs kunnen betekenen dat het systeem voorlopig niet in gebruik genomen mag worden.

De ervaring leert dat bij informatiesystemen de kans op een gebeurtenis en de grootte van de eventuele schade vaak niet overwogen worden. Er wordt meestal alleen gekeken naar het gevolg. In dit geval dat het systeem een tijdje niet bruikbaar is. Het extra werk dat gedaan moet worden om het risico uit te bannen wordt vaak niet overwogen. Als die aspecten wel meegenomen worden kom je vaak tot nieuwe inzichten en blijkt het lang niet altijd logisch om de aanpassing in het systeem door te voeren.

Oplevering

Terug naar de oplevering van de fiets. De fietsenmaker gaf aan dat het geen probleem was om een reservesleutel te leveren. Dat zou echter twee weken duren in verband met een tekort aan blanco sleutels. De kans dat in die 14 dagen het sleuteltje zou verdwijnen leek me klein. Bovendien, stel dat het sleuteltje onverhoopt toch kwijt zou raken, blijft de schade in het ergste geval beperkt tot een nieuw slot.

De keuze, mede beïnvloedt door de hoopvolle blik van zoonlief, was snel gemaakt. Natuurlijk mocht de fiets mee naar huis. Net als bij het accepteren van de fiets is het bij informatiesystemen lang niet altijd nodig om alle onderkende risico’s compleet af te dekken. Soms ben je beter uit als je het risico en de eventuele gevolgen accepteert en incalculeert.

Mijn zoon fietst inmiddels alweer een paar maanden rond op zijn “nieuwe” fiets. De reservesleutel is inmiddels ook in ons bezit maar die hebben we nog niet nodig gehad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.